Доступність посилання

ТОП новини

У боротьбі з підлітковим курінням пропонують новий метод – штрафи


Від 51 до 170 гривень штрафу за куріння – у такий спосіб група народних депутатів пропонує карати підлітків, що мають цю згубну звичку. При повторному ж аналогічному порушенні, за яке неповнолітній вже отримував адміністративне стягнення, передбачається штраф від 170 до 340 гривень. Чи допоможуть такі заходи відучити підлітків від сигарети? Що вже вдалося зробити Україні у цьому напрямку? Та як взагалі можна боротися з курінням серед юних українців?

Один з ініціаторів штрафів для підлітків-курців народний депутат Юрій Костенко зазначає, що Україна має запозичувати європейський досвід і відохочувати українців ( а тим паче молодь) від сигарети. У будь-якому випадку штрафи будуть сплачувати батьки неповнолітніх, і це стимулюватиме маму і тата пропагувати своїй дитині здоровий спосіб життя, зазначає Юрій Костенко.

«Поступово має запроваджуватися не тільки система санкцій, але й, через ті ж самі закони, робити куріння економічно-невигідним. А на державному рівні має бути відповідна агітація, яка починається з дитячого садочку, потім - у школі», повідомив Юрій Костенко.

У деяких харківських школах вже давно запровадили штрафи за куріння

Харків - один з лідерів за кількістю курців в Україні. За даними Харківського інституту охорони здоров'я дітей та підлітків, ще у молодшій школі починають курити 12% учнів. Серед учнів 9-11–тих класів загальноосвітніх шкіл Харкова, майже чверть опитаних школярів сказали, що викурюють по дві цигарки на день. І кожен третій харківський підліток, згідно із останнім дослідженням Інституту, зізнався, що за останній тиждень викурив хоча б одну цигарку, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода.

Раз на місяць для вчителів харківських шкіл в Інституті проводять лекції на тему дитячого та підліткового тютюнопаління. Працюють і з самими дітьми. Уроки для школярів зазвичай проводять студенти, до яких учні ставляться більш приязно і готові слухати, розповів Радіо Свобода керівник відділу гігієни дітей шкільного віку та підлітків Інституту охорони здоров'я дітей Геогрій Даниленко.

«У середньому шкільному віці ще можна якось залякати, а у старшому вже треба змусити їх думати, щоб вони самостійно приймали рішення, спираючись на ключові для їх віку проблеми. Якщо я прийду і скажу, що крапля нікотину вбиває коня, це навряд чи на вас подіє. А якщо я скажу, що коли ви курите, то частіше задихаєтесь у задушливому приміщенні, частіше - головний біль. А в цих класах ці симптоми найчастіше і виявляються», – розповів Геогрій Даниленко.

В деяких харківських школах вже давно запровадили штрафи за тютюнопаління. Такі заходи дали результат лише в тих навчальних закладах, де нарівні із учнями штрафували вчителів та директора, і взагалі прибрали з території школи місця для паління, щоб про згубну звичку не нагадувало ніщо.

Для молоді сигарета – це атрибут дорослої людини

У молодіжному середовищі вже багато років існує стереотипне уявлення, що сигарета - це атрибут дорослої, сформованої і самостійної людини, зазначає психолог Валерія Кукса. Для того, щоб відповідати цьому хибному образу підліток починає курити.

«Одним з критеріїв сучасного світу є саме вміння курити. Куріння – це не завжди процес, це певний атрибут. Якщо він є – я відчуваю себе комфортно, сучасно, мене приймають в колективі. Діти дійсно багато, що можуть робити, щоб бути прийнятим, бути своїм у своєму колі», - пояснює психолог.

Для дитячого організму тютюн особливо шкідливий

Сигарета небезпечна у будь-якому віці, але особливо шкідливий тютюн для дитячого організму, зазначає екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. В першу чергу, страждає нервова система і зношуються судини.

«У дітей змінюється тонус судин. І якщо донедавна говорили, що тютюн сприяє ішемічним розладам кровообігу серця мозку, то я можу абсолютно достовірно сказати, що він і сприяє крововиливам, тому що тютюн потоншує стінку судин і при будь-якому факторі судина може розірватися», - сказав Микола Поліщук.

«Має працювати трикутник: державна влада, місцева громада і родина»

Відучити підлітка від згубної звички можна у той самий спосіб, що й дорослого курця. По-перше, фінансово – збільшити акцизи на тютюн, а по-друге, психологічно – обмежити рекламу сигарет. І частково це вдалося зробити - в Україні потроху скорочується кількість тютюнозалежних , стверджує Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

«Поширеність куріння в Україні зменшилась 2009 року, порівняно з 2008. За даними Держкомстату, зменшення було на 8 відсотків (або на 2,1 відсоткових пункти). Для населення старше 12 років у 2009 році поширеність була 23,5%, а у 2008 році - 25,6%», - повідомив Костянтин Красовський.

Одними заборонами з боку держави ситуацію не зміниш, вважає член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Лілія Григорович. За її словами, можна ухвалити ще з десяток антитютюнових законів, але одні лише документи не зможуть відучити підлітків від сигарети.

«Існує закон, який обмежує тютюнокуріння. Але якщо лікар, який лікує хворого і проводити профілактику легеневих захворювань, виходить і курить під лікарнею; якщо вчитель на перерві виходить курити; якщо місцеві органи самоврядування не реагують і не приймають якихось додаткових заходів щодо виконання закону; якщо в сім’ї курить батько, ще й мама - зрозуміло, що держава в ролі поліцейського всіх не затримає. Має працювати трикутник: державна влада, місцева громада і, звичайно, родина».

Половина затятих курців, які пристрастилися до сигарети у молодому віці й продовжують курити далі, врешті-решт помирають від хвороб, пов’язаних з тютюнокуріння, підсумовують медики. За даними соціологів, в Україні третина неповнолітніх час від часу бавиться цигарками.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG